Regler

HSK Indoor cup regler

Tabellplacering
Lagens placering i gruppspelet bestäms av antalet uppnådda poäng. Tre poäng för seger och en poäng för oavgjort. Vid lika poäng avgör i tur och ordning
1. Målskillnad
2. Mest gjorda mål
3. Inbördes möte
4. Straffsparkstävling

Förlängning i cupmatcher
Om ställningen är oavgjord vid full tid i cupspelet i slutspelet tillgrips förlängning om max 5 minuter. Denna påbörjas utan att något avbrott sker. Om något lag gör mål under förlängningen avbryts matchen, s k Golden Goal. Är resultatet fortfarande oavgjort efter förlängningen avgörs matchen genom straffsparkstävling.

Straffsparkstävling
Vid straffsparkstävling ska lagen växelvis slå 3 straffar var. Om ställningen fortfarande är oavgjord slår lagen växelvis varsin straff till dess matchen är avgjord. Om något av lagen använt alla spelare inklusive målvakten för att slå straffspark äger bägge lagen rätt att välja straffläggare från start på nytt.

Spelplan
Som spelplan räknas handbollsplanens begränsningslinje.

Antal spelare
Varje lag får bestå av högst 13 och minst 5 spelare per match. Fyra utespelare + målvakt vid matchstart.

Bollen
Boll avsedd för 5-mannafotboll, s k five-a-sideboll eller Futsalboll, används.

Spelarnas utrustning
Skor för innebruk ska användas. Dessa får ej ha dubbar och/eller sulor som färgar golvet. Benskydd är obligatoriskt. Spelare som bryter mot detta utvisas två minuter. Om domaren anser att lagen har förväxlingsbara tröjor skall bortalaget byta. Västar finns att låna.

Speltid
Speltiden är 1×13 minuter. Tiden stoppas endast på domarens uppmaning.

Laguppställning
Laguppställning är obligatorisk och ska lämnas in före gruppspel till matchsekretariatet. Denna ska innehålla namn på samtliga spelare samt deras tröjnummer.

WO
Om ett lag uteblir till match eller inte uppnår lägsta antalet spelare (5 st) vinner det närvarande laget med 3-0. WO utgår om lag inte är klara för start senast 5 min efter utsatt matchstart.

Tävlingsledning
Tävlingsledningen består av x samt y från Hanvikens SK. Tävlingsledningen behandlar även protestärenden.

Protest
Protest ska inlämnas skriftligen till matchsekretariatet senast 15 minuter efter berörd match. Protestavgift á 1000:- ska betalas samtidigt och återfås om protesten godkännes. Beslut fattade av tävlingsledningen träder i kraft med omedelbar verkan.

Spelregler
1. Hemmalaget gör avspark vid matchens början. Vid avspark får bollen spelas i valfri riktning. Mål får göras direkt på avspark, dock inte självmål.

2. Samtliga frisparkar är direkta. Förseelse som begås i straffområdet ska läggas på den del av 6-meterslinjen (straffområdeslinjen) som är närmast den plats där förseelsen begicks.

3. Avstånd vid avspark och frispark är 5 meter. Sidlinjespark och hörnspark 2 meter.

4. 4-sekundersregeln. Sidlinjespark, målvaktsutkast, hörna och frispark ska läggas inom 4 sekunder från det att utförande spelare fått kontroll på bollen. Om så inte sker gäller:
Sidlinjespark – sidlinjesparken ska gå över till motståndarlaget och slås från samma plats.
Målvaktsutkast – frispark ska dömas till motståndarlaget och slås från den närmaste platsen på straffområdeslinjen där förseelsen begicks.
Hörna – frispark ska dömas till motståndarlaget och slås från samma plats som hörnsparken skulle utförts.
Frispark – frisparken ska gå över till motståndarlaget och slås från samma plats.
OBS: Denna regel gäller ej för åldersklass pojkar 10 och 11.

5. Inspark (boll som gått utanför kortsidan) ersätts med målvaktsutkast. Målvakten ska sätta igång spelet med händerna och bollen är i spel först när den passerat ut ur straffområdet. Målvakten får ej spela bollen till sig själv, bestraffningen för det är frispark. Målvakten får kasta bollen över hela planen, dock aldrig direkt i motståndarnas mål. Om så sker ska spelet återupptas med målvaktsutkast till motståndarlaget.

När målvakten spelar bollen efter räddning, alltså när den fortfarande är i spel, gäller samma sak som ovan med den skillnaden att denne då även får använda fötterna samt att bollen inte behöver lämna straffområdet innan den spelas av någon annan.

6. Avsiktligt hemåtspel med fot då målvakten vidrör bollen med händerna är otillåtet. Bestraffningen är frispark till motståndarlaget, frisparken ska läggas på den del av 6-meterslinjen (straffområdeslinjen) som är närmast den plats där förseelsen begicks.
OBS: Denna regel gäller ej för åldersklass pojkar 10.

7. Straffspark slås från handbollsstraffpunkten (7 meter). Samtliga spelare, med undantag av straffskytten och motståndarnas målvakt ska befinna sig utanför den streckade niometerslinjen och bakom bollen.

8. Hörnspark slås från den förlängda mållinjen i utmärkt område.

9. Inkast ersätts av sidlinjespark då bollen passerar sidlinjen. Mål får ej göras direkt på sidlinjespark. Om bollen sparkas i mål utan att vidröra någon spelare återupptas spelet med målvaktsutkast till motståndarlaget.

10. Om bollen vidrör taket eller därifrån nedhängande föremål tilldöms det icke felande laget sidlinjespark. Spelet återupptas från den del av sidlinjen som är närmast den punkt där bollen vidrörde taket.

11. Varningsberättigad förseelse ersätts med två minuters utvisning. Två minuter efter utvisningen får spelaren återinträda i spelet igen. Den varnade spelaren SKA uppehålla sig vid angivet område under utvisningstiden och får INTE uppehålla sig vid det egna lagets spelarbänk. Det drabbade laget får ej släppa in annan spelare vid tidens slut, om inte korrekt utfört byte genomförs. Tidtagning och registrering av varningar, samt information till felande spelare sker genom sekretariatet. Om ett lag får så många spelare varnade, så att endast två blir kvar på planen ska domaren bryta matchen. Tävlingsledningen kan i ett sådant fall besluta om matchens giltighet och utgång.

Om målvakten gör sig skyldig till varningsberättigad förseelse ska dennes lag spela med en man mindre i två minuter och målvakten får stå kvar. Laget behöver inte utse någon som sitter av straffet.

12. Vid rött kort utvisas spelaren för resten av matchen. Den utvisade spelaren får inte återinträda i spelet. Spelaren får inte heller uppehålla sig vid spelarbänkarna efter utvisningen. Två minuter efter utvisningen FÅR en avbytare insättas i spelet istället för den utvisade spelaren. Om ett lag får så många spelare utvisade så att endast två blir kvar på planen ska domaren bryta matchen. Tävlingsledningen kan i ett sådant fall besluta om matchens giltighet och utgång. En spelare som visats rött kort blir automatiskt avstängd nästa match i samma klass. Tävlingsledningen kan besluta om fler matchers avstängning och/eller avstängning från vidare spel i turneringen. Anmälan för grov förseelse avseende grovt utvisad spelare insändes till Stockholms Fotbollförbund för ytterligare bedömning.

13. Vid s.k. Frilägesutvisning/Målchansutvisning utdelas rött kort till den felande spelaren. En spelare som visats rött kort blir automatiskt avstängd nästa match i samma klass. Två minuter efter utvisningen FÅR en avbytare insättas i spelet istället för den utvisade spelaren.

14. Byte av spelare får ske inom bytesområdet när som helst under matchen. Inträdet får ej ske förrän den spelare som ska bytas ut lämnat spelplanen. Om en spelare träder in på planen för tidigt, utvisas denne två minuter för det felaktiga bytet (varning). Målvaktsbyte får endast göras under spelavbrott och efter domarens medgivande.

15. Glidtacklingar är inte tillåtet, oavsett om han/hon träffar en motspelare eller inte. Glidtackling innebär att en spelare försöker bryta eller ta bollen från en motståndare som har den inom spelhåll genom att gå omkull, kasta sig eller glida mot/med bollen och spelaren. Bestraffningen för detta är frispark och i förekommande fall straffspark. Det är däremot tillåtet att gå omkull, kasta sig eller glida för att spela en boll som ej är under kontroll av en annan spelare. Skuldertackling är inte tillåten.